Blog
#3 Meldkamerinstructie als onderdeel van de reanimatie
Weet jij wat gebeurt er als je 1-1-2 belt? Tijdens een reanimatiecursus van Hartvaardig leer je niet alleen borstcompressie en beademingen geven, maar de hele opstart van een reanimatie. Daarbij komt ook de meldkamerinstructie als onderdeel van de reanimatie aan bod. Hierbij alvast een korte introductie:
Meldkamercentralist: ‘Wie wilt u spreken: politie, brandweer of ambulance?’
Omstander: ‘Ambulance’
Meldkamercentralist: ‘Meldkamer Ambulance Zorg, Wat is het adres van het noodgeval?’
Omstander: ‘Stilstandweg 1, in Almere’
Meldkamercentralist: ‘Wat is er precies gebeurt?
De meldkamercentralist speelt een belangrijke rol bij de opstart van de reanimatie. De meldkamercentralist kan je ondersteunen door gerichte instructies te geven, zoals: de telefoon op de luidspreker zetten, de voordeur open doen, het slachtoffer op een harde ondergrond neerleggen en door het tempo van de borstcompressies aan te geven. Daarnaast zal de meldkamercentralist ook de burgerhulpverlening, de politie en (vaak) de brandweer inschakelen. Oftewel; hulp is onderweg!
#2 Geavanceerde nieuwe apparatuur
Kwalitatief goede borstcompressies en beademingen verhogen de overlevingskans van het slachtoffer. Daarom traint Hartvaardig met geavanceerde reanimatiepoppen die voorzien zijn van digitale feedback: QCPR.
Maar waar staat QCPR eigenlijk voor? Quality CardioPulmonary Resuscitation oftewel Kwaliteit Reanimatie in het Nederlands. Om de reanimatievaardigheden onder de knie te krijgen, is het fijn dat je kan zien hoe de kwaliteit van jouw borstcompressies en beademingen is. Zo kun je onder andere zien:
- hoe diep je reanimeert;
- wat het tempo van je borstcompressies is;
- hoeveel lucht je inblaast bij een beademing;
- en of je handpositie goed is.
Iedere cursist van Hartvaardig behaald een mooi resultaat! Het doel van deze digitale feedback is bijdrage leveren aan het zelfvertrouwen van de cursist. Reanimeren kun je tenslotte leren!
Ben jij nieuwsgierig geworden naar jouw reanimatiescore?
Meld je dan aan voor een reanimatietraining van Hartvaardig!
#1 Waarom is een reanimatiecursus van Hartvaardig een toevoeging aan het bedrijfshulpverleningsorganisatie binnen uw bedrijf?
Tijdens een standaard bedrijfshulpverleningscursus wordt er veel van uw werknemer verwacht in een korte tijd. De werknemer moet adequaat kunnen handelen bij brand, tijdens een ontruiming én moet levensreddende eerste handelingen kunnen uitvoeren. Bij een reanimatiecursus van Hartvaardig ligt gedurende 2,5 tot 3,5 uur lang de focus op het opstarten en uitvoeren van de reanimatie. Waar is ligt de dichtstbijzijnde AED? Hoe kun je het beste de kleding van het slachtoffer wegknippen? Ga ik wél of niet beademen? Een aantal praktisch vragen die je helpen in de voorbereiding op een reanimatie. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het mentale aspect. Wat doet een reanimatie met een werknemer en hoe kunnen zij omgaan met deze ervaring?
Onze cursussen zijn niet alleen geschikt voor de bedrijfshulpverlener binnen uw organisatie, maar ook voor alle andere geïnteresseerde werknemers. Des te meer mensen leren reanimeren, hoe groter de kans op overleving voor het slachtoffer is na een hartstilstand!